HTML

Pedálfordulat

Élményeim, szubjektív és szélsőséges véleményeim kerékpározásról és minden azzal kapcsolatos dologról.

Friss topikok

  • Keelhaul: A kerekagyról találtam rá a blogodra. Én úgy tudom, hogy lehet, sőt sprinterek szoktak is ilyen u... (2013.07.31. 02:52) Intervall
  • Gabriel_mtb: @Maurice74: Miért kellene az autósokat utálnom? Akkor néha utálnom kellene magamat is. Viszont br... (2011.04.15. 21:45) Miért utálom Szentendrét

Linkblog

2013.06.12. 01:05 Gabriel_mtb

Intervall

Nem akartam hosszasan magyaráznia kedvesemnek, hogy az intervall edzés nem feltétlenül az öngyilkossági kísérlet szinonimája, ezért úgy gondoltam, hogy rákeresek a kifejezésre és az egyik első találatnak a linkjét fogom elküldeni. Az első két találatot megnyitottam és elkezdtem gyorsan átolvasni az egyiket.

Hamar eldöntöttem, ezt nem fogom átküldeni. Nem azért, mert a veszélyesnek állítja be ezt az edzésmódszert, hanem azért, mert alig találtam benne olyan mondatokat, amelyekkel egyet tudnék érteni.

A cikk meg sem említi, hogy 2-3 hónap alapozásnak vagy legalább bármilyen több hónapos rendszeres mozgásnak illene megelőznie az első intervall edzést. Megfelelő felkészülés nélkül végig sem lehet csinálni egy intervall edzést, de meggyőződésem, hogy veszélyes is. A módszer előnyei között elsőként ez szerepel:
"Időhatékony. A ráfordított idő arányában a legtöbb zsírt elégető edzésforma. Ha nincs időd egy órát futni, akkor jó megoldás helyette 20 percnyi intervallum edzés."
Az intervall tényleg hatékony, csak nagyon nem így. Kezdjük azzal, hogy ha 15 perc bemelegítéssel számolok, akkor a 20 percből 5 marad a terhelési és regenerálódási szakaszokra és a levezetésre összesen.

Később is említésre kerül a zsírégetés. Nem is hülyeség, amiket ír, de az intervall edzésnek nem célja, csak mellékhatása a fogyás. Persze 20 perc mozgástól senki nem várjon csodákat! De még egy 1-1.5 órás igazi intervall edzéstől sem. Ugyanis nem lehet minden nap ilyen terhelésnek kitenni a szervezetet, főként olyan emberekét nem, akik hirtelen le akarnak fogyni.

Intervall.jpg

Megtudhatjuk azt is, hogy mi a baj az egyenletes intenzitással: Unalmas, monoton, nem életszerű természetellenes. "A természetben csak az emberi faj erőlteti a kitartást igénylő mozgásformákat." A cikk írója, még nem látott gnúkat, nem hallott vándormadarakról és – feltételezem – úgy gondolja, hogy a megsebzett prédáját a komodói varánusz 3x5 perces intervallumokkal követi.

Az utolsó bekezdés a cikk koronája. Nála a terheléses idő kétszer hosszabb, mint a pihenés. (Nem így szokás...) 20 és 10 másodpercekről van szó. Ennyi idő alatt nem lehet elérni a megcélzott pulzuszónákat. De mit is mondok? Itt nem szerepel ilyen kifejezés! Minek az? Még elriasztaná a kedves fogyni vágyó olvasót. Vagy esetleg akkor kiderülne, hogy az intervall edzés alatt jellemzően magas, tehát anaerob pulzustartományban edzünk. A cikkben leírt gyakorlatok viszont csak egy-egy izomcsoportot terhelnek, ezért nem is tudják nagyon megemelni a pulzust. Az aerobikot sem anaerobiknak hívják.

A csodás cikket itt találtam: http://tornavideo.hu/intervallum-edzes/


komment

Címkék: edzés pulzus pulzuszóna intervallum intervall pulzustartomány


A bejegyzés trackback címe:

https://pedalfordulat.blog.hu/api/trackback/id/tr645356644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása