HTML

Pedálfordulat

Élményeim, szubjektív és szélsőséges véleményeim kerékpározásról és minden azzal kapcsolatos dologról.

Friss topikok

  • Keelhaul: A kerekagyról találtam rá a blogodra. Én úgy tudom, hogy lehet, sőt sprinterek szoktak is ilyen u... (2013.07.31. 02:52) Intervall
  • Gabriel_mtb: @Maurice74: Miért kellene az autósokat utálnom? Akkor néha utálnom kellene magamat is. Viszont br... (2011.04.15. 21:45) Miért utálom Szentendrét

Linkblog

2011.03.02. 22:18 Gabriel_mtb

Tavaszi klasszikusok

A cím megtévesztő. A tavaszi klasszikusokként emlegetett versenyeket majd a Bringahirado.hu beharangozza és majd be is számol róluk. Inkább két olyan rendezvényre hívnám fel a figyelmet, melyek nekem jelentik a tavasz kezdetét.
 
Miért nevezem ezek (is) tavaszi klasszikusoknak? Mert már a múlt évezredben is megrendezték, ráadásul mindig márciusban. Az útvonal szinte változatlan, össze lehet hasonlítani az időket a korábbi években futottakkal. Visszajelzést ad a téli felkészülésről és motívációt az utolsó zord hónapok edzéseihez.
 
Az egyik klasszikus a gyalogosan is teljesíthető Téry Ödön emlékúra, amit a szeszélyes márciusi időjárás miatt Téli Ödönnek is szoktunk emlegetni. Hűvösvölgyet elhagyva a Remete-szurdokban azonnal meg lehet tapasztalni, milyen hideg egy tavaszi reggelen a patak víze. Lustábbak akár délben is nekivághatnak Klotildligettől a táv második felének, de aki csak 25 km-re kalibrálta magát, jobban teszi, ha a Budai-hegységet, azaz első 25-öt választja, mert könnyebben és kényelmesebben juthat vissza Budapestre.
Technikailag talán csak a Dobogókőről Dömösre vezető szakasz érdekes, de Dobogókő környéke a sár, a hó és a jég miatt az amúgy pihentető részeken is túlélő túrává tud változni. Márciusban pedig 500 méter felett néha még tél van.
 
Másik tavaszi kedvencem a régen még 4-5 fordulós Békás Kupa sorozat első állomása, a 18 km-es időfutam. Most már csak Kerékvár-Békás Időfutam Budapest Bajnokság néven fut. Mindenki kezdő bringás számára is könnyen teljesíthető... és megtapasztalható, hogy az időfutam síkon is egy nehéz versenyszám. Nem lehet kihasználni az ellenfelek gyengeségeit, nem lehet ritmus váltani, nem lehet támadni, nem lehet okosnak lenni. Fegyelmezetten kell elérni az eltervezett tempót, pedálfordulatot és pulzust. 
Felejthetetlen élményem, mikor két haverommal 2-3 perccel egymás után rajtoltunk és a fordulónál láttuk egymás arcát egy pillanatig. Már lehetett látni, hogy kié lesz a legrosszabb  idő, de a háziversenyünk győztesét még nem lehetett megtippelni. Aztán a célban elkezdődött a póker. Terítettük a lapjainkat... Az egyik pillanatban az ember még örül, büszke az új rekordjára, aztán szembesül azzal, hogy 20 másodperc hátránnyal megy a következő fordulóra.
Van egy olyan kettőssége az időfutamnak, hogy mikor célba ér az ember és vége a versenyének, a verseny még tart. Akár még órákon, de már tehetetlen. Lehet, hogy hosszú ideig a virtuális dobogón áll, de bármikor lecsúszhat onnan.
 
Érdemes kipróbálni a montis Téryt és az időfutamot is. Egyetlen probléma, hogy idén egy hétvégén rendezik mindkettőt.

 


komment


A bejegyzés trackback címe:

https://pedalfordulat.blog.hu/api/trackback/id/tr872705707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása