HTML

Pedálfordulat

Élményeim, szubjektív és szélsőséges véleményeim kerékpározásról és minden azzal kapcsolatos dologról.

Friss topikok

  • Keelhaul: A kerekagyról találtam rá a blogodra. Én úgy tudom, hogy lehet, sőt sprinterek szoktak is ilyen u... (2013.07.31. 02:52) Intervall
  • Gabriel_mtb: @Maurice74: Miért kellene az autósokat utálnom? Akkor néha utálnom kellene magamat is. Viszont br... (2011.04.15. 21:45) Miért utálom Szentendrét

Linkblog

2022.07.04. 01:18 Gabriel_mtb

Buba B-től B-ig

Hol tart a BuBa, azaz a Budapast - Balaton bringaút építése? Milyen hosszú az út? Meddig lehet tekerni rajta? Kinek ajánlható?

Ezekre a kérdésekre sehol sem találtam választ, ezért magam jártam (tekertem) utána a dolgoknak.


A hosszával kapcsolatban 105 és a108 km közötti információkat találtam. De ezeket kétkedéssel kell fogadni, hiszen több olyan - bár rövid - szakasz is van, ahol még a nyomvonal sem eldöntött. De arról sem volt túl sok információ, hogy pontosan hol kezdődik Budapesten, ill. Budapest határában, milyen útvonalon lehet eljutni oda.

Budapest közepéből (pl. Margitsziget) könnyen el lehet jutni a bringaúton Gazdagrét aljához, ahonnan a Kőérberki út végéig szintén van biciklis út, ami a Budaörsi repülőtér épülete mellett hirtelen megszűnik. Elsőre nem könnyű megtalálni a sínek túloldalán kezdődő Muskétás utcát, majd később az újabb sínpár után a Susulyka utcát, de ennek a végénél már csak 50 méter választ el a BuBától.

piheno_1_16_1.jpgA Kolozsvári az utolsó utcanév, amit érdemes megjegyezni, mert innentől már elég lesz követni a jelzéseket. Ami kezdetben a kerékpáros nyomnak nevezett >> jel, majd egyre gyakrabban váltja ezt fel valódi bringaút. Törökbálintra szinte végig kerékpárút vezet be. A kervárosi rész alacsony forgalmú utcái után ismét többnyire - jellemzően új - bringaúton lehet nagyon hamar elérni a biatorbágyi viadukthoz.

viadukt_1_23_1.jpgBiatorbágyon még vitatkoznak, hogy merre vezessen a bringaút, de két ideiglenes útvonalat is kijelöltek, tehát az egyiket biztosan megtaláljuk. A Bia-tó mellett, Etyek felé találkozunk az első olyan emelkedővel, amelyet már észre lehet venni. Tekintsük ezt bemelegítésnek az Etyekről kivezető emelkedőhöz! Ez utóbbi pontosan annyival hosszabb és meredekebb, amennyivel többet lehet a túloldalán gurulással tölteni. Tehát nem megijedni kell tőle, hanem felkészülni rá!
etyek_utan_1_38_1.jpg
Tordasig szinte csak gurulni kell, a falvak belterületét leszámítva pedig új (helyenként még át sem adott) bringaút vezet egészen Velencéig. Pázmánd és Velence között lesz egy-két emeldedő, hiszen mégis csak a Velence-hegységnek nevezett dombság lábánál járunk!


A tó mellett sajnos csak a régi, nem igazán bringás-barát bringaút halad. Néha úgy érezzük, hogy többet kell a főúton keresztbe menni, mint amennyit a Balaton felé haladnánk. Pákozdot elhagyva ismét egy új kerékpárút próbál megnyugtatni, de az örömünk csak Székesfehérvárig tart. Lehet tenni egy kitérőt a Boryvár felé (legalább oda valódi kerákpárút vezet) és érdemes a Sóstónál is eltölteni egy kis időt. Így talán feledhető az a rémálom, ami a fehérvári “kerékpárutak” okoznak.

 nadas_1_89_1.jpg

Ha sikerül jó irányban elhagyunk a város, akkor a következő kb. 30 km-en csak követnünk kell a jelzéseket, a bringautakat és a kerékpáros nyomokat és hamarosan Balatonakarattyán találjuk magunkat.

A teljes út - Budapest közepéből - kb. 126 km. Ha túrázósra vesszük a figurát és meg akarunk nézni egy-két dolgot, akkor 140-150 is lehet a vége.
Ajánlható ez az útvonal családoknak, alkalmi tekerőknek?
Hal reálisan tudják felmérni a erőnlétüket, akkor igen. De természetesen nem egy napra. 50 km-es etapokra bontva viszont bárki nekivághat.

Etyekig minimális mászás van, az utána lévő emekedő viszont el tudja venni a fáradt túrázó kedvét. Frissen viszont nem lesz probléma. De azt is érdemes figyelembe venni, hogy - hiába talán ez a legszebb része az útvonalnak - egy ideig nem lesz a közelben vasút, tehát nem lehet olyan könnyen kiszállni, mint az út többi szakaszán.

A Velence - Fehérvár szakasz rövid, de fehérvári megszakítással legalább kellő időt lehet tölteni a rendkívül gazdag élővilággal rendelkező Sóstónál.

A következő napon pedig már csak el kell jutni a Balatonhoz.

Az út jelentős része még építés alatt van, korai még bosszankodni az egyes szakaszok minőségén. Az átadott (Budapest - Etyek) résszel semmi bajom nem volt. Sőt, az után a következő szakaszokon is csak a túl régen, valószínűleg a 90-es években épített, tervezett bringaúttal voltak gondjaim. 

 


komment

Címkék: kerékpár túra Székesfehérvár Budapest Balaton Velence Etyek Biatorbágy kerékpáros útvonal Balatonakarattya Kerékpárút Viadukt BuBa


A bejegyzés trackback címe:

https://pedalfordulat.blog.hu/api/trackback/id/tr4617874441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása