HTML

Pedálfordulat

Élményeim, szubjektív és szélsőséges véleményeim kerékpározásról és minden azzal kapcsolatos dologról.

Friss topikok

  • Keelhaul: A kerekagyról találtam rá a blogodra. Én úgy tudom, hogy lehet, sőt sprinterek szoktak is ilyen u... (2013.07.31. 02:52) Intervall
  • Gabriel_mtb: @Maurice74: Miért kellene az autósokat utálnom? Akkor néha utálnom kellene magamat is. Viszont br... (2011.04.15. 21:45) Miért utálom Szentendrét

Linkblog

2011.03.30. 17:04 Gabriel_mtb

A szerv emberei

 

 

Múlt szombaton rendezték a Téry Ödön teljesítménytúrát, vasárnap pedig a 18 km-es időfutamot. Választanom kellett a kettő közül és az erdei 50 km-esre voksoltam. A nevezésnél - a korábbi évektől eltérően - felhívták a figyelmünket, hogy a Nagy-Szénásra idén NE menjünk fel. Miért? Mert természetvédelmi őrök várják a túrázókat és meg fogják büntetni az arra járókat ill. tekerőket. Azt már nem mondták el, hogy miért fontos és védett az a sziklagyep, milyen endemikus és reliktum növények élnek ott. Két dolgot érhetett el ezzel a hivatalos természetvédelem. Aznap megvédték a területet és talán beszedtek néhány bírságot. Talán hatékonyabb lett volna, hogy az itinerhez mellékelt volna a hatóság egy kis tájékoztatót. Bírságolni jövedelmezőbb.

 

Kedden olvastam, hogy április 4. és 26. között fokozottan fogják ellenőrizni a kerékpárosokat. A rendőrség honlapján olvasható a teljes közlemény. A lényeg négy pontban van megfogalmazva.

Az akció során a Rendőrség kiemelt figyelmet fordítunk:
- a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására;
- a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;
- valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;
- továbbá a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálása 
 
Megemlítik a szövegben a piros jelzésen való áthaladást, mint szándékos szabálysértést. Támogatom a szankcionálását. 
Az ittas közlekedők kiszűrése szintén egyértelmű. A többi viszont magyarázatra szorul. Az akció kiagyalói biztosan tudják, hogy miket kell majd a terepen teljesítő kollégáiknak számon kérniük. Nem ártott volna egy kis tájékoztatás, mert az emberek többsége nem tud válaszolni a következő kérdésekre:
 
- Szabályos-e a villógó vagy folyamatosan kell világítani a lámpáknak?
- Szabályos-e az elemes lámpa vagy dinamo kell?
- Mikor és hol kötelező a láthatósági mellény?
- Kötelező-e a küllőprizma?
 
Félek, nem érdekük a tájékoztatás.
Az utóbbi két évben nagyon sokszor kellett megállnom balesetek miatt, jellemzően olyan úton, ahol nem lehet kerülni. Mindenki bosszankodik az egy órás tétlenség miatt, de mindig akad egy ember, akivel lehet beszélgetni. A rendőr. Egyetlen feladata, hogy biztosítsa a helyszínt és megnyugtassa az embereket: Csak fél óra az egész.
Én több információra éheztem, ezért kérdeztem. Megtudtam, hogy van olyan út, ahol szezonban naponta vonulnak ki balesetekhez.
 
- Nem szoktatok itt trafizni?
- Itt már évek óta nem.
- Pedig megérné...
- Levillogják egymásnak az autósok, naponta 5-6 embert lehet csak elkapni.
 
Tehát nem az a cél, hogy ne legyenek gyorshajtók és balesetek, hanem minél hatékonyabb legyen a pénzbeszedés! Máshol, másik rendőrnél szintén rákérdeztem a mérésre és hasonló választ adott. Nincsenek illúzióim ezzel a bringásokra vonatkozó akcióval sem. Nem tudom elhinni, hogy nemesebb célja lenne, mint a pénztárca megtömése.
 

komment · 2 trackback

Címkék: rendőr szabály kerékpár ellenőrzés ittas


A bejegyzés trackback címe:

https://pedalfordulat.blog.hu/api/trackback/id/tr232785642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mire figyeljenek a bringások a bringás-razzia során? 2011.03.30. 21:06:26

Vagy úgy is feltehettem volna a kérdést, hogy hogyan kerüljék el a bringások a bírságot, feljelentést. Éppen olvasom a police.hu oldalon a közleményt, amelynek értelmében a rendőrség április 4. és 26. között kiemelt figyelmet szentel a kerékpárosok köz...

Trackback: Behajthat-e a kerékpáros az egyirányú utcába, forgalommal szembe? 2011.03.30. 21:04:50

Tegnap írtam egy bejegyzést, hogy mire figyeljenek a kerékpárosok a bringás-razzia során, valamint hogy milyen szabályokat kell betartaniuk. A bejegyzést követően, a mai napon érkezett egy hozzászólás, hogy a kerékpáros behajthat-e egyirányú utcába, fo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása